Acupunctuur


Bij acupunctuur worden zeer dunne, kleine, steriele naaldjes ingebracht. Dit is vrijwel pijnloos. Ook kan een behandeling gegeven worden zonder naalden door middel van drukpuntmassage en elektroacupunctuur. De meeste mensen ervaren de behandeling als zeer rustgevend. Meestal wordt na de acupunctuur nog een korte ontspanningsmassage gegeven. Voor wie helemaal wil ontstressen en weer in balans wil komen, is Chinese gezicht-hoofdmassage ideaal. Bijna alle meridianen komen samen op het gezicht en hoofd. Door Chinese gezicht-hoofdmassage worden dus niet alleen klachten als hoofdpijn, stress en slapeloosheid behandeld maar wordt ook het hele lichaam weer in evenwicht gebracht. Acupunctuurbehandelingen, met uitzondering van cosmetische acupunctuur, worden vergoed door vrijwel alle zorgverzekeraars conform de aanvullende polis. Bij een acute, ernstige klacht dient u altijd eerst uw huisarts te raadplegen. De ervaring van een patiënt na een acupunctuurbehandeling: “Het is net alsof ik weer opnieuw in elkaar wordt gezet.”

Acupunctuur

De Traditionele Chinese Geneeskunde (=TCG) stoelt op eeuwenoude wortels en gaat terug tot ver voor onze jaartelling. Acupunctuur is één van de bekendste behandelmethoden uit de traditionele geneeskunde. Andere behandelvormen uit de TCG zijn onder andere Qi-gong (bewegings- en ademtherapie), Tuina- en Shiatsu massage en Chinese kruidengeneeskunde. Gemeenschappelijk in alle TCG behandelmethoden is het uitgangspunt dat aan iedere lichamelijke, emotionele of mentale stoornis een zogenaamde energetische disbalans ten grondslag ligt. Zij zien het lichaam doordrongen van een levensenergie die zorg draagt voor het totale functioneren van ons organisme. De taak van de acupuncturist (en van iedere TCG behandelaar) is deze levensenergie vrij stromend en in balans te brengen.

Screen Shot 2016-08-30 at 10.59.54Yin en Yang

Volgens de oude Chinese filosofie en geneeskunde berust alles in de natuur op het energie-evenwicht tussen twee polen, die yin en yang worden genoemd. Hoewel deze tegengesteld zijn, kan de een niet buiten de ander, omdat zij elkaar ook aanvullen en daardoor een eenheid vormen. We vinden deze twee elkaar afwisselende, maar onlosmakelijk verbonden componenten overal in de natuur terug. Zoals in de dag en de nacht, die bij elkaar horen, maar evenveel van elkaar verschillen als licht en donker. In de geboorte en de dood, in leven en sterven, waarbij ook het een niet kan worden losgekoppeld van het ander.

Energie-evenwicht

Dit samenspel tussen yin en yang vormt de basis van de acupunctuur, want het principe van deze methode is gericht op het herstel van het energie-evenwicht, het evenwicht van yin en yang, bij mens of dier.

Lichaamsmeridianen

De levensenergie stroomt in een harmonisch ritme en in een bepaalde volgorde door een aantal onzichtbare banen die zich diep in ons lichaam bevinden, de zogenaamde meridianen. Op sommige plekken op het lichaam komen deze meridianen even aan de oppervlakte. Daar waar de meridianen aan de oppervlakte komen, liggen de acupunctuurpunten. Bij een behandeling wordt via deze punten de hoeveelheid energie in de meridianen beïnvloed om het energie-evenwicht bij een klacht te herstellen.

Acupunctuur bij baby’s en kinderen

Bij baby’s en kinderen bestaat de behandeling grotendeels uit kindermassage en drukpuntmassage. De ouders krijgen instructie mee hoe zij zelf enkele drukpuntmassages kunnen uitvoeren bij hun kind. Soms worden enkele acupunctuurpunten behandeld met speciale kindernaaldjes die erin en meteen weer eruit gaan.

Afvallen en stoppen met roken

Acupunctuur kan prima ingezet worden als ondersteuning bij afvallen en stoppen met roken. Bij afvallen kan ook een dieet geadviseerd worden en voedingssupplementen. Daarnaast kunnen bindweefsel- en lymfedrainagemassage om afvalstoffen te verwijderen, gegeven worden. Bij stoppen met roken wordt ooracupunctuur toegepast. Dit is over het algemeen effectief en vrijwel pijnloos.

Preventieve werking

Acupunctuur kan ook uitstekend preventief werken met name indien er chronische klachten zijn, zoals een jaarlijks terugkerende hooikoorts of migraine. Of als er klachten zijn in de familie, zoals eczeem en astma. Aangezien acupunctuur de levenskracht bevordert, kan acupunctuur naast goede voeding en voldoende beweging helpen om gezond en vitaal te blijven bij het ouder worden, Om veroudering van het gezicht tegen te gaan, kan cosmetische  acupunctuur toegepast worden.

Cosmetische acupunctuurScreen Shot 2016-08-30 at 11.00.05

Cosmetische acupunctuur is een natuurlijke methode om het gezicht jong te houden en rimpels te verminderen.

De behandeling bestaat uit:

  • reiniging
  • milde scrub
  • voedend en herstellend masker
  • speciale gezichtsacupunctuur om de huid weer soepel en glad te krijgen
  • tot slot een weldadige en verstevigende gezichts-, schouder- en halsmassage.

Er wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke middelen met het bio- keurmerk. Daarnaast is cosmetische acupunctuur een goede anti-stress behandeling. Het houdt het gezicht gezond, jong en mooi en heeft een heerlijke, ontspannende uitwerking. U kunt cosmetische acupunctuur naar wens uitbreiden met een lichaamsmassage. Cosmetische acupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode om het gelaat jong en mooi te houden. Kies voor een natuurlijk en gezond alternatief!

Let op! Cosmetische acupunctuur wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Alle overige acupunctuurbehandelingen gericht op een gezondheidsklacht worden wel vergoed conform de aanvullende polis.

 

Therapeut: Joyce Vermeeren

Website: http://www.acupunctuurheiloo.nl

Copyright © Chiron | Ontwikkeld door Specialist in Websites