Psychosomatische fysiotherapie


Wat is psychosomatiek?

Psycho-somatische fysiotherapie houdt zich bezig met de wisselwerking tussen de psyche en het lichaam. Een vakgebied tussen de psychologie en de fysiotherapie in. Lichamelijke klachten kunnen een negatieve invloed hebben op hoe u mentaal en emotioneel functioneert in uw dagelijks leven en mentale klachten kunnen u sterk negatief beïnvloeden in uw lichamelijk functioneren/bezigheden en dus ook uw deelname aan activiteiten.

Wanneer u pijn heeft en steeds maar weer tegen grenzen aanloopt kan dat zodanig frustrerend of angstig zijn dat u daar last van krijgt. Wanneer u niet lekker in uw vel zit, moe en prikkelbaar bent of de neiging heeft steeds over uw grenzen heen te gaan kan u weer last krijgen van lichamelijke ongemakken. Soms lijkt er helemaal geen wisselwerking te zijn, maar wordt door uw arts of specialist toch geen duidelijke fysieke oorzaak gevonden voor de klachten. Het komt ook voor dat uw klachten ernstiger zijn dan verklaard kan worden op basis van de lichamelijke onderzoeken.

Al deze klachten worden lichamelijk onvoldoende verklaarde klachten genoemd (SOLK). 30 tot 50% van de mensen die de huisarts bezoeken met lichamelijke klachten vallen in deze categorie. Dit percentage is zelfs nog hoger bij medisch specialisten.
Het onverklaarde heeft vaak als consequentie dat u het gevoel krijgt niet geloofd te worden, niet serieus te worden genomen of voor “aansteller” gezien wordt. Niets is minder waar.

Het gaat er om dat wanneer je alleen kijkt vanuit het zgn bio-medisch (eenvoudiger) model er geen verklaring te vinden valt. Als we naar uw klachten kijken vanuit een bio-psycho-sociaal (complexer) model is er vaak wel degelijk een verklaring te geven. En nog belangrijker, er valt vaak veel aan te verbeteren!

Als psychosomatisch fysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in die complexere, totale manier van kijken, onderzoeken en behandelingen. Het specialisme is erkend door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en kent een apart register van goed opgeleide en erkende therapeuten.

Therapeut: Yme Bosgra
Tel: 06 20488126
Email: yme@chironinstituut.nl

 

Adres

Chiron, Instituut voor Lichaam en Geest

Hoefsmid 3, 1851 PZ, Heiloo

Email: info@chironinstituut.nl

Tel: 06 20488126

Agenda

november 17, 2018

zaterdag, 17 november, 2018 - zaterdag, 1 december, 2018 om 09:00 - 12:30
Adembewustwording (3x zaterdagochtend)

december 14, 2018

vrijdag, 14 december, 2018 om 13:30 - 16:00
Groepsopstelling

december 21, 2018

vrijdag, 21 december, 2018 om 19:45 - 22:00
Mantra's zingen


Bekijk de volledige agenda »

Nieuwsbrief

Copyright © Chiron | Ontwikkeld door Specialist in Websites