Craniosacraal therapie


Wat is cranio?


Cranio, de afkorting van cranio sacraal therapie, is een lichaamsgerichte therapievorm waar met het cranio sacrale systeem en het bindweefsel systeem in het lichaam gewerkt wordt. Om te begrijpen hoe deze therapievorm in elkaar zit is het handig om te weten dat:
Cranio sacraal therapie voor hoofd (cranio) en heiligbeen (sacraal) staat.
Het cranio sacrale systeem begint bij het hoofd en eindigt bij het heiligbeen.
Het bindweefsel systeem loopt als een continu geheel door het hele lichaam heen.  Met cranio sacraal therapie werk je dus met het hele lichaam en wordt een ‘klacht’ niet alleen behandeld, maar wordt er naar het hele lichaam gekeken. Want een klacht kan bijvoorbeeld bij je hoofd tot uiting komen, maar uit je bekkengebied vandaan komen. Als alleen het hoofd behandeld wordt zal de klacht niet weggaan, omdat de oorzaak ergens anders zit.

De beiden systemen nader bekeken
Het cranio sacrale systeem bevat de botten van je schedel tot en met het heiligbeen. Dit is het gebied waar de hersenen en het ruggenmerg zich bevinden. Om de hersenen en het ruggenmerg zitten bindweefselvliezen met daarin een vloeistof die stroomt en op een bepaald ritme beweegt. We kunnen in ons lichaam de hartslag, ademhaling en het cranio sacrale ritme voelen. Het cranio sacrale ritme is ontzettend belangrijk voor het zenuwstelsel en heeft daarmee direct invloed op al onze lichaamsstelsels. Lichaamsstelsels zoals bijvoorbeeld je spijsvertering, je circulatiestelsel, je hormonale stelsel maar ook je motorische stelsel. De beweging van het cranio sacrale systeem is door het hele lichaam te voelen. Dit komt doordat alles met elkaar in verbinding staat dankzij het bindweefsel systeem.

Het bindweefsel systeem zit door ons hele lichaam heen. Om al onze botten, spieren, organen enzovoorts. Bindweefsel is verantwoordelijk voor de onderlinge verbinding van al onze bouwstenen in het lichaam en daarnaast geeft het onder andere bescherming en ondersteuning.
Doordat het bindweefsel het hele lichaam met elkaar verbindt is het belangrijk dat het vrij kan meebewegen met alles wat we doen. Als het bindweefsel dat niet kan, zullen er op den duur problemen ontstaan en afhankelijk van de plek, kan je er in meer of mindere mate last van krijgen.

Zachte manuele technieken
Met het volgen van het cranio sacrale ritme kan je exact voelen waar spanningen en bewegingsbeperkingen in het lichaam zitten. Cranio werkt met zachte manuele technieken. Deze bindweefseltechnieken zorgen ervoor dat de beweeglijkheid weer terug kan komen in het bindweefsel, de spanning van het lichaam wordt afgevloeid en plaatsmaakt voor een ontspanning, met als resultaat dat het lichaam weer beter kan gaan functioneren en je weer lekker in je vel kan komen te zitten, op lichamelijk, emotioneel en mentaal vlak. Als je continu ergens last of pijn van hebt, doet dit op een gegeven moment emotioneel en mentaal ook iets met je. Je kan bijvoorbeeld chagrijnig, boos of verdrietig worden. Dit laat zien dat het lichamelijk, emotionele en mentale stuk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met cranio wordt ook aandacht besteed aan het emotionele en/of mentale vlak als dit tijdens de sessies naar voren komt.

Cranio Sacraal
Copyright © Chiron | Ontwikkeld door Specialist in Websites