Open Hatha-Yoga les


Datum/Tijd
maandag, 10 september, 2018
19:00 - 20:15

Locatie
Chiron, instituut voor lichaam en geest


In het kader van de open week geeft Hans Stoop op deze dag een open les Hatha Yoga

Hatha-Yoga Volwassenen

De hatha-yogalessen zijn bedoeld voor volwassenen van alle leeftijden. Door rekening te houden met leeftijd, constitutie en gezondheid, worden ze zowel op fysiek als op psychisch niveau zoveel mogelijk aangepast aan de persoon. Plaatjes in de diverse yogaboeken mogen er bijzonder fraai uitzien, in de lessen zijn ze slechts ‘vormelijkheden’ waaraan voorbij wordt gekeken. Op geen enkele manier worden de bewegingen vanuit wilskracht uitgevoerd. Belangrijk is, dat de bewegingsspieren zoveel mogelijk worden ontspannen, zodat de houdingsspieren vervolgens in de beweging actief kunnen zijn. Het gaat om alertheid en ontspanning, die vooraf gaat aan de uitvoering van de oefeningen. Het ademen vindt daarbij gecontroleerd plaats. Ze wordt zorgvuldig afgestemd op de verschillende houdingen en bewegingen. We werken langzaam en behoedzaam. Progressie bereiken we met geduld en het adagium: ‘Als je moe wordt, dan ietsje meer!’
De lessen kenmerken zich voornamelijk door ‘bewustwording’. Iedere les wordt ingeleid door een thema. Deze thema’s ontlenen hun inhoud voornamelijk aan de ‘advaita-vedanta’ (non-dualiteit). Ze zijn bedoeld om je te helpen bij het zgn. ‘zelfonderzoek’.

In de uitvoering van de zgn. āsana’s (houdingen) word je gaandeweg bewuster. Yoga ‘doen’ wordt op die manier steeds meer yoga ‘zijn’. De āsana’s kunnen worden gezien als ‘leermomenten’; doordat je van ‘binnenuit’ en met aandacht de houding opbouwt en vasthoudt (comfortabel en ontspannen) leer je veel over de samenhang tussen je lichaam, je gevoel en je denken. Uiteindelijk ervaar je de eenheid in jezelf en de verbondenheid met ‘het grote geheel’.

Met andere woorden:

De oefeningen zijn er niet alleen om je fit te voelen, of om kracht te ontwikkelen. Door je aandacht voortdurend te richten op dat wat in je gebeurt leer je de werking van je lichaam en je geest kennen. Je gaat zien welke opvattingen in de loop van je leven hebben gezorgd voor verstarring en onnodige spanning. Je leert deze te aanvaarden en vervolgens los te laten. Dit werkt bevrijdend voor de adem en voor het lichamelijk en psychisch functioneren. Je leert je grenzen kennen en krijgt zicht op je eigen situatie, zie je jezelf zoals je werkelijk bent. Je ontdekt met andere woorden de mogelijkheden, de talenten die je in je draagt.

Kosten: geen

 

  • tel. nr.    :   072 7436318
    (06-27571885 (Hans) – 06-10831168 (Rini))
  • e-mail   :   hsghata@gmail.com (Hans) – rinikroon@yahoo.com (Rini)

 

 

Copyright © Chiron | Ontwikkeld door Specialist in Websites